Laaf tafelen

Het Volk van laaf wie kent het niet. Ver achter in het Efteling park leeft een bijzonder gezellig volkje waar je wel een paar uur kunt vertoeven. De Laven zijn druk bezig met hun dagelijkse bezigheden en laten dit vol trots zien. Of ja ze zijn soms wat onhandig maar daar schromen ze niet om. De kronkelende paadjes brengen je langs alle dorpsgenoten. De een is aan het bakken, de ander is bezig met het recept van Laafse Lurk en weer een ander ligt op een rustig plekje een dutje te doen. De scheve vormen die overal terug te zien zijn en het gezellige sfeertje geeft je een warm welkom gevoel.

 

Waarom zou ik hier dus niets mee doen?

Mijn afstudeeropdracht aan het Sint Lucas heb ik gebaseerd op het volk van Laaf. Al van kinds af aan ben ik geboeid door de thematisering van de Efteling. Een sprookje of fantasieverhaal zo tot leven wekken zie ik als mijn toekomstige droombaan.

 

Maar hoe kon ik dit combineren met het oude keramiek ambacht?

Ik ben een vormenstudie gaan doen door middel van foto's en de schetsontwerpen van de makers. Vanuit daar ben ik verder gaan tekenen en heb de vormen eigen gemaakt. Zodat het geen exacte kopieën van de bestaande vormen werden.

 

Zo ben ik op een vijfdelig servies gekomen: een kopje, karaf, kandelaar, groot en klein bord. Ieder serviesstuk staat voor iets uit Laafland. Ook heb ik een kleurenonderzoek gedaan en heb ik z'n honderd glazuurproeven gemaakt. Om mijn servies te kunnen realiseren heb ik gebruik gemaakt van 3D printen. Ik heb de modellen geprint, een mal van gemaakt en zo mijn servies geproduceerd. Om het helemaal af te maken heb ik meubels en bijbehorende decoratie gemaakt.